Utstilling

18. - 30. april / Pop-up Vernissasje tirsdag 18. april kl. 18.00 – 20.00

Pressio

Inger Sars og Inger-Anne Møkleby

Inger-Anne Frøystadvåg Møkleby har laget tekst og Inger Sars har laget bilder i akryl, uavhengig av hverandre, under tema Pressio, deretter har vi satt sammen tekst og bilder der vi så at tekst og bilder ga et godt uttrykk innen tema. Pressio 2023 representerer diverse avtrykk av nåtiden gjennom bilder og ord. Utgangspunktet er en felles opplevelse av menneskets hverdag med indre og ytre uro. Dette har vi forsøkt å uttrykke gjennom forskjellige teknikker i akryl, foto og tekst.

Vi tok en prat med Inger-Anne og Inger.

Velkommen til Sjøholmen Kulturhus. Navnet på utstillingen deres er “PRESSIO”. Kan dere fortelle oss litt om hva som er bakgrunnen for dette navnet?

«Pressio» kommer fra latin og betyr «press». Vi valgte det gamle ordet som navn på utstillingen for å fremheve temaet vårt, og at dette ikke er et nytt fenomen. Press er en forutsetning for liv i alle tider, både på godt og ondt. Utgangspunktet for prosjektet vårt var likevel å utforske det indre og ytre presset, eller uroen, som kjennetegner livene våre i dag. Noen vil hevde at det er mer press nå enn før, men det er kanskje ikke det? Noe er selvfølgelig nytt og annerledes, men mye er knyttet til utfordringer mennesket alltid har stått overfor.

Hvordan vil dere beskrive utstillingen deres?

Den blir en slags «kunstpause» om press, hvor vi viser frem noen avrevne refleksjoner i form av bilder og ord. For oss handler det om kommunikasjon, og vi håper at de som besøker Sjøholmen disse dagene vil oppleve noen snev av gjenkjennelse og undring. Det blir også mulighet for å gi tilbakemeldinger med egne tanker om temaet. PRESSIO er en salgsutstilling som omfatter malerier med avrevne tekster (dikt), samt to forskjellige fotoutstillinger, en fra hver av oss. Maleriene og tekstene har vi også samlet i en liten kunstbok, som har fått tittelen Avrivninger.

Hva har inspirert dere i arbeidet med utstillingen?

Tilfeldige samtaler om livet, både ut fra egne erfaringer og via mennesker vi møter, har inspirert oss, og her kom press opp som et viktig tema. Vi fikk lyst til å samarbeide for å gi dette et kreativt uttrykk, og bestemte oss for å ha «pressio» som innfallsvinkel. Deretter skrev og malte vi hver for oss i ett års tid, før vi møttes for å finne ut om noen av diktene og bildene kunne passe sammen. Dette var en inspirerende måte å arbeide på, selv om mange tekster og bilder ikke ble med videre i prosjektet. Men noen passet sammen, og det var spennende å se hvordan tekst og bilde sammen kunne skape nye uttrykk.

Hva fikk dere til å velge Sjøholmen Kulturhus som arena for utstilling?

Vi har begge besøkt Sjøholmen i forskjellige sammenhenger, og opplever det nydelige huset som en spennende møteplass. Stedet er en av Bærums «perler», og har en atmosfære som åpner for refleksjon. Dette er et førstevalg for oss.

 

Begge bidrar med fotografier.

Tekst til hovedbilde: «Det» / viktigst er det som tynger / vakrest er det som løfter
Tekst til bilde nr. 1: «Mareritt» / det tynger, det tynger / nådeløse fotsåler / tankeløse hjerner / en falsk maraton / det tynger, det synger
Tekst til bilde nr. 2: «Oppbrudd» / når du blir forlatt / husk hvem du er / vit at du aldri ville klamre deg / til en som skulle noe annet
Tekst til bilde nr. 3: «Angstkusken» / etter hvileløse netter / og nervøse dager / tar du tømmene/ og pisker deg / inn i nået
Tekst til bilde nr. 4: «Mellomrommet» / den lille danseren / som fant firkløver / holdt en dag opp med å danse / firkløverne fikk stå i fred

Inger Sars
Mail: isars@online.no
Mobil: 988 66 230
Instagram: inhelensa
Facebook Inger Sars

Inger-Anne Frøystadvåg Møkleby
Mail: ingermok@viken.no
Mobil: 470 11 071
Facebook: Inger-Anne F Møkleby

 

Del på Facebook

Facebook