Utstilling

19.9-9.10.22 / Galleri

A4 er litt kjedelig

Christian Skipperud

Det er ti år siden Christian Skipperud sist viste sin kunst på Galleri A i Oslo. Denne gangen er det ærligere og råere – og han viser et landskap og uttrykk som tar pulsen på vår samtid – i samme galskap, ekspressive og surrealistiske estetikk som mange av hans kollegaer som Bjarne Melgaard, BROSLO og Nikolai Thorgersen.
Øynene er sjelens speil. Sammen med munnen utgjør øynene våre de fremste kommunikasjonsverktøy fra vi kommer til denne verdenen. Verktøyet for at vi kan leve i en gruppe – og overleve.

For 500 år siden forsket Leonardo da Vinci på øyets oppbygning, brytingen av lyset når det treffer øyet og ikke minst hvilke muskler som beveger på seg ved ulike emosjoner. Det samme gjaldt munnen – hvordan en opplevelse avstedkom en følelse og hvilke muskler som ble aktivert i ansiktet omkring munnen.
Likevel: Gjennom kunsthistorien har den åpne munnen, enten den gaper eller smiler med blottede tenner, vært noe kunstnere har unngått. Enkelte barokk-kunstnere og nederlandske kunstnere på 15-1600-tallet har malt en leende munn – men på lerretet blir ofte dette et stivt grim. Munnen har nå fått en liten renessanse i samtidskunsten med sin symbolske betydning: Der kommer ordene fra, det er inngangen til kroppen vår og skjulte på innsiden, et seksuelt sted, det følsomme kysset, et sted næringen kommer inn – eller munnen som åpningen vi kan lukke, være taus med og snurpe sammen og stoppe all form for kommunikasjon.

Skipperud har satt sammen munner, forvridde ansikter, øyne og ansikter, slik Picasso lekte seg med øyne sett forfra og på skrå i et og samme portrett. Det er absurd, energisk, lekent og alvorlig. Og dønn ærlig – skapt frem av collage, akryl, spray-paint, tusj og lim. Midt i kaoset strammer designeren Skipperud infernoet inn – og syr det hele sammen, som regissøren, med rytmiske, nitidige mønstre og linjer:
“Vi lever i et samfunn hvor absolutt alt helst bør være perfekt. Man skal være flink, smart, helst se bra ut og ha god råd. Det ytre er viktig. Fasaden vi viser de omkring oss. Skjønnheten hylles og det rare blir kanskje sett litt ned på. Jeg har alltid sett litt opp til outsiderne, de som har turt å gå motsatt vei, de som har skrevet historie, om det er lokale kjendiser, mannen i gata eller superstjerner.
Jeg jobbet mye med identitet og tolkning av mennesker og miljøer i mine tidligere arbeider. Jeg tok bilder av folk på gaten og brukte de i bildene mine. Likte tanken på at de selv ikke visste at de hang på en vegg et sted. Jeg kunne se en tilfeldig person på gaten og begynne å danne meg historier rundt hvem denne personen egentlig var. I mine øyne var mange av de perfekte. På et tidspunkt gikk jeg litt lei det pene, vakre, perfekte mennesket. Det ryddige og ordentlige.

I 2015 lagde jeg mine siste silketrykk. Da hadde jeg akkurat begynt å leke med idéen om å hylle det litt mer uperfekte mennesket. Ikke nødvendigvis menn eller kvinner, men kanskje en blanding? Hva skjer hvis man tar øyne fra en dame og setter på en mann? Og er det egentlig så nøye om det er en kvinne eller en mann? Det som betyr noe, er energien et pustende vesen utstråler! Det er det jeg prøver å få frem i disse bildene, både ved fargebruk og på måten disse karakterene uttrykker seg på. Det er litt skummelt å starte litt på nytt, med en ny uttrykksform og nye formater, men det har vært en befriende prosess å jobbe med disse bildene, det er lenge siden jeg har følt meg så fri og eksperimentell som det jeg gjør nå.”

OM:
Christian L. Skipperud (f. 1974) er utdannet ved London College of Printing og Camberwell College of Arts. Han har en BA HONS i Graphic & Media Design og har jobbet med kunstprosjekter siden 2003. Han har hatt en rekke utstillinger rundt om i både innland og utland.

UTVALGTE UTSTILLINGER:
2013 – Oslofjorden Kunstsenter, kollektivutstilling
2013 – LOVE ART, Monaco, kollektivutstilling
2013 – Galleri A, Oslo, separatutstilling 2012 – Hole Artcenter, separatutstilling 2011 – Nevernes Havn, kollektivutstilling 2011 – LOVE ART, Monaco, kollektivutstilling
2010 – Galleri A minor, Oslo, separatutstilling
2010 – Hole Artcenter, separatutstilling 2009 – Galleri A, Oslo, separatutstilling 2008 – Ålesund Kunstforening, Ålesund, Kollektivutstilling
2007 – Galleri A, Oslo, kollektivutstilling 2007 – Ålesund Kunstforening, Ålesund, Kollektivutstilling
2006 – Galleri A, Oslo, kollektivutstilling 2006 – Galleri A minor, Oslo, separatutstilling
2005 – Made By, kollektivutstilling
2004 – Galleri A minor, Oslo, separatutstilling
2003 – Galleri Av og Til, Oslo, separatutstilling

INNKJØPT:
Toxic Design
Studio Torghatten
Trafikkselskap ASA
Ålesund Kommune
Anker Hotell
Advokatfirmaet Vogt & Wiig
Easy Jet