Blogg

Sommerutstilling med Kat Hagen

Her er årets sommerutstilling på Sjøholmen med Kat Hagen! For tre år siden introduserte Eirik Jarl Trondsen Mette Torstensen, daglig leder på Sjøholmen, for Kat - og sa at vi måtte møtes!

Det ble kunst-kjærlighet ved første blikk!

Mette sier om utstillingen:

– For en tyngde, kvalitet og fortelling i pigment, materialer, tekstur, ord og farger! I 2021 holdt vi utstillingen «Simply Kat» – nå fortsetter vi med «The missing chapter». Som er en utstilling et museum verdig. Lerretene endrer seg med betrakteren. Ordene satt til bildene forteller om en reise. Kat snakker om å sette «mark», slik vi alle gjør her vi er på jorden.

Velkommen til åpning med ordfører Lisbeth Hammer Krogh kl 14 lørdag 10. juni.

«Følelser har en farge, en bevegelse, en tekstur og et øyeblikk. Uten lys er det ingen farge. Uten følelse er det bare mørke. Nummenhet. Ensomhet.»

Mer om utstillingen:

Utstillingen er en forlengelse av verket ‘Simply Kat’ som ble vist ved Sjøholmen i 2021, og er den siste fasen av en motstandskraftens reise formidlet gjennom en rekke store malerier og installasjoner.

Kat Hagen har bakgrunn som både arkitekt og kunstner. Utdannet ved Heriot Watt University, Edinburgh College of Art, Skottland, fast bosatt i Norge i 26 år. Kat arbeider med et visuelt språk som hun har utviklet for å uttrykke opplevde og ‘embodied’ følelser som oppstår i en selv og i relasjoner til andre. Språket stammer fra jeg, vi, oss, og vår felles menneskelighet. Hva betyr det å være menneske? Kan kunst skape en felles bevissthet som vil forsterke våre mellom-menneskelige relasjoner og bidra til å bringe samfunnet videre på en bærekraftig måte?

Kat har stor tro på at følelser kan både føles fysisk i og absorberes av kroppen. Body is matter, mass, space or the human being. Emotion is light, wave, line, sound, movement. Farge ligger i samspillet mellom lys og materie. Følelser har en farge, en bevegelse, en tekstur og et øyeblikk. Uten lys er det ingen farge. Uten følelse er det bare mørke. Nummenhet. Ensomhet.

Kat bruker refleksjon og refraksjon av lys til å skape fargevarianter og dybde i verkene hennes, som skaper en slags fargedans mellom kunstverket og betrakteren. Dialogen med verkene vil endre seg når betrakteren beveger seg rundt kunsten – akkurat som jeg-et er i stadig bevegelse og alltid i skiftende relasjoner til verden. Finn Skårderud skriver at det blir ikke et jeg uten et du/vi.