Blogg

Sjøholmen på hjul

Sjøholmen begynte ikke som et fast barnekunsthus – men en tanke om å skape en hel generasjon kreative barn under produktet «Kunstmagi» – etter” boken med samme navn som Mette Torstensen ga ut i 2015 på Vigemonstad Forlag. I dag har våre kreative verksteder på festivaler, biblioteker, skoler, barnehager og andre samlingssteder nådd opp mot 30 000 barn og unge.

Mette Torstensen er gründer og daglig leder på Sjøholmen Kulturhus og har gitt ut boken Kunstmagi. Mer om boken nedenfor. 

– Mens vi ventet to år på at Sjøholmen skulle pusses opp av Bærum Kommune fra 2016-2018, måtte vi finne en annen næring – det ble Sjøholmen på hjul! 

– Vi utviklet sommerkunstskole for Bærums Verk, i Drøbak og på den gangen asylmottaket på Dikemark. Vi ble invitert på Miniøya, Elverum Festspillene, Barnas by i Sandnes, Trebåtfestivalen i Arendal, Byfesten i Sandvika, Passion for Ocean, Barnas By i Ås, Internasjonale kulturdager og Fredrikstad og andre kultur-eventer i hele landet, forteller Mette Torstensen.

Kunstmagi og Sjøholmen på hjul skaper opplevelser og verksteder som har en unik mulighet til å få mange barn gjennom på kort tid – samtidig som det skaper varige minner, et verk med hjem og fine stunder mellom voksne og barn. Crazy Skulpturverksted er det mest populære – som passer like godt på Sandvika Storsenter som hos Røde Kors sin barnegruppe.

– Jeg husker på Miniøya – en bestemor satt med barnebarnet på 2 år i to timer hos oss med en leirklump; mens de “gikk glipp av både Hakkebakkeskogen og de “store” produksjonene, ler Mette.

Kunstmagi egner seg også godt i små formater med grupper opp til 20, spesielt på biblioteker der, de Sjøholmen på hjul har 6-7 årlige besøk rundt på Østlandet.

– Her skreddersyr vi verkstedene til tema og årstid. Vi har laget alt fra hemmelige bøker til crazy jul – ofte med et slideshow i forkant for å vise til kunsthistorien. Det har vært arkitektur, veskedesign, abstrakte bilder, yoga & kunst og installasjoner, sier Mette.

Sjøholmen på hjul er også så nye mer: Det kan bringes til barnehager, skoler, SFO.

– Vi har hatt workshop for voksne og ansatte en dag og med barna den andre dagen i barnehager, samt på Barnas Stasjon for Blå Kors. Vi opplever stor pågang fra idealistiske organisasjoner – og verkstedene har vært fantastiske inn mot flyktninger og minoritetsgrupper. I tillegg kommer de mer kuraterte prosjektene våre; som 500 sommerfugler med barns tanker om korona, et bygge-gjerdet med der over 400 barn har vært involvert inkludert 40 barn fra Belgia under et ERASUS+ prosjekt, årets barnekunstner på Sandnes, utstillinger skapt av barn og for barn og Skeiv-utstilling om kjærlighet med Follo Museum og Sparebankstiftelsen. I bunn ligger en tro på FNs barnekonvensjon om at alle barn har rett til å bli hørt – og kunsten kan være et viktig verktøy til å fortelle verden eller mamma om hvordan du har det. Det skjer mye samspill over en liten klump leire og valg av steiner – alt fra overstyring til samtale og samspill, avslutter Mette. 

Om boken kunstmagi: Visste du at en do ble til kunst for hundre år siden? Eller at kunstneren van Gogh skar av seg øret og sendte det til vennen Gauguin for enda lenger siden?I denne boken tar kunstneren Bjørg Thorhallsdottir og kunsthistoriker Mette Dybwad Torstensen voksne og barn med på en utrolig reise gjennom kunsthistorien. Her får du mange inspirerende innblikk i hvordan en rekke store kunstnere arbeidet. Til hvert kapittel hører det også en filosofidel, kuriositeter og en kunstoppgave. Her kan du lage action painting slik som maleren Pollock gjorde det, eller legge din egen mosaikk.Denne boken heier på kreative barn, leken og oppdagelsen – og på veien oppstår det en fin stund mellom voksne og barn: kunstmagi. Fotografier av Marte Gjærde. Mette Dybwad Torstensen er forfatter og kunsthistoriker, har vært redaktør i magasinet KUNST som hun bygget til å bli Nordens største kunstmagasin. Hun har lang formidlingserfaring med barn og unge.