Blogg

Separatutstilling med Marit Solum Smaaskjær

Vi er glade for å ønske velkommen billedkunstner Marit Solum Smaaskjær som utstiller i Galleriet 3. til 29. oktober. Hun bor og har atelier på Åskollen, Drammen. Bakgrunnen er fra reklamebransjen, med over 20 år både som kreativ og innen ledelse.

Marit jobber som billedkunstner og som lærer på Nydalen Kunstskole. Hennes kunstneriske utrykk er i hovedsak innen tegning og maling. 

Ofte med svart blekk og blyant lager Marit sine detaljerte, svart-hvitt malerier. Inspirasjonen kommer fra naturen og maleriene lar betrakteren ta del i fredfullheten som skogen besitter og lokker øyet til å lete etter mytiske skapninger mellom grenene på trærne.

– For meg er skogen et sted som betyr frihet. Det er nesten meditativt å gå inn i en skog, man samler seg og slapper av. Jeg tror skogen er utrolig viktig for oss i et samfunn hvor vi har så mye teknologi rundt oss og krever stort sett alt. I mine malerier ønsker jeg å gi skogen en følelse av menneskelighet.

Marit jobber med store malerier, gjerne flere om gangen. På papir eller lerret skisserer hun med blyant før hun tar ut det svarte blekket. Med lerreter som ofte er over 1,5 meter i diameter, jobber hun ut motivene sine med hele kroppen.

– Når jeg jobber med så store malerier, spikrer jeg opp lerretet, så tegner jeg. Jeg prøver å ta et skritt tilbake, det fine med å jobbe så stort er at det blir fysisk. Jeg kan ikke sitte, men må bruke hele kroppen.

Motivene er bygget opp av intrikate linjer i flere lag. I maleriene er det ikke bare blekket som er i fokus, de hvite områdene som slipper lyset gjennom er like viktige.

– Mitt fokus er å bygge rom og jobbe med lys, det som skjer i mellomrommene mellom er viktig, jeg bygger linje på linje, mange linjer og mange lag. Så er det mange rytmer også.

Marit er medlem av Norske Billedkunstnere og Buskerud Bildende Kunstnere.