Blogg

Ny kunstner på huset!

Vi er så glade for å ønske velkommen Ingeborg Stana som ny kunstner på huset. Hun vil ha sitt atelier i andre etasje. 

Foto: Sonja Balci

Kan du si litt om deg selv og din bakgrunn?

– Jeg har vokst opp på Høvik og Jar i Bærum, men bor i dag i Oslo. Jeg startet min kunstutdannelse på det statlige kunstakademiet i Firenze. En klassisk akademisk utdanning som la grunnlaget for mitt uttrykk innen maleri. Deretter ønsket jeg å fordype meg mer i samtidskunstens perspektiver og fullførte min grad ved Statens kunstakademiet i Oslo.

Kan du fortelle litt om arbeidet ditt som billedkunstner?

– Min interesse for natur – for hvordan vi opplever landskapet omkring oss har vært toneangivende for mitt kunstnerskap. Jeg forsøker å skilder en umiddelbar opplevelse av naturen framfor en realistisk gjengivelse av et konktert sted. Det handler om å fange inn det ”usette” det som ligger utenfor det vi kan se med det blotte øyet. Og som åpner opp rom for undring – for noe som er større enn det å være menneske her og nå.

Hva er det som inspirerer deg?

– Å være i naturen. Være seg den dramatiske Vestlandsnaturen, den uendelige himmelen over vidda, eller den mørke ugjennomtrengelige skogen på Østlandet. Jeg blir også oppmuntret av å høre hva publikum leser inn i maleriene mine. Responsen fra den enkelte betrakteren er ofte unik og skiller seg ut fra der andre, og det finner jeg fasinerende. Mørke landskap kan handle om optimisme, og lyse landskap kan handle om dystopi eller melankoli, eller omvendt… Selv forsøker jeg å skape kompleksitet og dynamikk i motivene mine, og når jeg merker det lykkes blir jeg i godt humør.

Du er ny på Sjøholmen. Hvorfor valgte du å etablere deg her?

Sjøholmen har en fasinerende beliggenhet og jeg håper ved å etablere meg i dette kulturhuset å inngå i ett spenende samarbeid med interessante kolleger.

«Yellow Horizon». 90 x 120 cm. Olje på lerret.

For mer info og Ingeborg sine vakre bilder besøk nettsiden stana.no