Blogg

Kunstmagi ved to skoler i Drøbak, Elevens stemme

I 2022 engasjerte Frogn Historielag, Sparebankstiftelsen, Frogn kommune og kunstner Mette Torstensen hele skolen til å lage en utstilling utifra gammelt materiell hentet fra den gamle skolestua - med tema elevens rolle da og nå og elevens stemme.

La kunsten bli et verktøy for å si hva du mener:

Ytringsfrihet, demokratiet, barnets medbestemmelse,  egenrefleksjon, individet og kollektivet.

«Alle barn har rett til å bli hørt»,  (FNs barnekonvensjon)

Denne utstillingen har nå fortsatt på og Sogsti og Heer skole med to nye utstillinger og workshop:

På Sogsti skole har 4. – og 6. trinn skapt en utstilling i et lite hus.

Huset står for beskyttelse og trygghet – huset vi bor i, men også huset som et felleskap. Hva skjer når huset vakler? Når vegger forsvinner? Når huset ikke lenger er beskyttende? 4. klasse har skapt små bøker som du kan åpne. Der inne har de laget sine drømmerom – hva er viktig for deg i ditt liv? Hvordan vil du ha det? Her er vakre landskap såvel barn som lider i Ukraina.

Publikum kan også sette seg inn i huset og høre på 6. klasses refleksjoner omkring det å være barn idag fra en Ipod. På veggene på innsiden kan du også se 6. klasses fotokunst-oppgave der de har fotografert det som er viktig for de på Sogsti skole idag. Hva vil vi vise ettertiden?

På Heer skole har 6.klasse og 7. trinn skapt en utstilling på en sky.

På skyen er det plassert en gammel skolepult: Pulten er nettopp et symbol på elevens stemme og «talestol». Fra denne pulten kan man i utstillingen høre dagens elever prate om hva de er opptatt av og hva de ønsker å gjøre som voksne i form av elevens egne intervjuer. Et tre, inspisert av det karakteristiske treet på Heer, har fått hjerter med favorittord satt sammen av bokstaver fra bokstavsett hentet fra Den lille skolen som man benyttet på 1950-60-tallet. 

De gamle vev-rammene, funnet i kjelleren, har blitt rammene rundet foto-kunst tatt av 7. klasse der oppgaven var å ta bilde av det som er viktig på skolen idag – hva vil vi vise ettertiden? 6. klasse har laget sine trær – hva skal vokse på deres tre? 

Til sammen blir det hele en installasjon signert 80 elever ved Heer skole januar 2023, og et lite innblikk i hva barn er opptatt av idag fortalt med lyd, foto, farger og form.

Et samarbeid mellom Den kulturelle skolesekken Frogn og kunsthistoriker Mette Torstensen, Sjøholmen Kulturhus AS.