Prosjekter

Jason Taylor undervannsskulpturer

Å skape nye kunstige rev ved hjelp av store skulpturparker under vann - og igjen få liv tilbake til havet som vi mennesker er i ferd med å ødelegge. Bli med på et fridykk blant kunst under og over vann.

Høsten 2017 ble tolv skulpturer senket ned i det smaragdgrønne vannet utenfor Sjøholmen i Sandvika. De 12 skulpturene er laget i maritime concrete og forankret med jernstenger på en betongplate på bunnen.

Basene inneholder hummer hus, viser publikum hvor undervanns skulpturparken er.

Skulpturene flyter fra 1 til 8 meter under overflaten og kan sees ved at man snorkler, dykker, glassbunnkano eller ligger på magen på badeplattformen. Området er avmerket med flytetau og livet under vann kan følges med fra web kamera fra høsten 2018.

Jason Taylors undervannskulptur-prosjekt verden over er banalt genialt enkelt: Å skape nye kunstige rev ved hjelp av store skulpturparker under vann – og igjen få liv tilbake til havet som vi mennesker er i ferd med å ødelegge.

I løpet av en halv time etter at skulpturer er senket i vannet, kommer en liten Berggylt for å bo i en armhule til en av jente-skulpturene, og leter etter mat som har festet seg på overflaten til det PH-korrekte materialet i maritim sement.

– Jeg vil bevisstgjøre oss hva vi er i ferd med å ødelegge, samtidig som skulpturene faktisk har en stor fysisk påvirkning på havmiljøet der de plasseres ut,. Jeg trodde aldri dette skulle bli så stort, denne ideen min på begynnelsen av 2000-tallet.
sier den engelske kunstneren Jason Taylor som i løpet av ti år har fått presseoppslag verden over med sitt unike øko-kunstprosjekt

Vannet rundt Sjøholmen går fra brunt muddervann øverst, til lag av grønt til gult og en temperatur som faktisk er varmere nærmere bunnen.

Det vil være mulig å fridykke bland skulpturene under og over vann. Følg med på det skjer så legger vi ut datoer for når det vil være mulig å være med på fridykking.

Les mer om Jasons prosjekter

Jasons hjemmeside