Utstilling Nora Farah

Dato

02 mar 2021 - 25 apr 2021
  • Merknad: Kunstneren vil være tilstede helgen 6. og 7. mars

I mer enn 25 år var Nora Farah en av Norges fremste klesdesignere med fokus på balanse, det feminine og det sensuelle. For noen år siden gikk hun fra å designe skulpturelle kjoler til å ta frem unike kunstverk med de samme kvalitetene: Kvinnekraft, urkraft, gudinnenavn, lekenhet, jordfarger, symboler, materialrikdom og verk som om de var fra en svunnen tid.

Gudinnenavn fra romersk, gresk og norrøn mytologi titulerer flere av Nora Farahs skulpturer. Malerier, torsoer og veggverk med titler som “Flow of life”, “Memories”, “Beginning”, Mother Earth”, “Story teller”, “Ocean Heart” og “Bounded” sier mye om hennes motiv, verden og landskap. Det er såre poetisk, gammelt, et mellomrom, alt det vi ikke ser, livets kretsløp og vår menneskelige prosess. Verkene har et helt unike uttrykk, som fra en svunnen tid; selv om de kanskje er skapt fra en hjulkapsel, med eksklusive stoffer og selvkomponerte farger.

– Da jeg la ned butikken og studioet mitt etter en lang tenke-prosess i 2017, stod jeg igjen med meter av stoff til dyre priser, materialer og tilbehør. Jeg kunne ikke kaste dette! Jeg begynte å sette de sammen, og slik oppstod mye av kunstnerskapet mitt med skulpturer og bilder som dere ser i dag. For meg er ikke dette en ny periode, men en fortsettelse av det å være kjoledesigner. Da jeg jobbet med Haute Couture handlet det om å skape balanse, oppe og nede, se kvinnen som skulle bære kjolen, få frem det beste, sy ut, forme rundt, få frem hennes unike skjønnhet.

– Du aner ikke hvor mange kvinner som har kommet med tilbakemeldinger om å endelig føle seg sett. Å jobbe med gudinner, ur-kulturer, kraft og det feminine, er jo det jeg har gjort hele tiden. Kvinnen er livet, det er hun som gir. Hun holder i alt, hun er visjonær og jordnær på samme tid. Hun møter egne og andres utfordringer med åpne armer. Et av verkene viser en kvinne som strekker armene opp. Det handler om håp, men også å ta imot det som kommer og stå støtt. For kvinnene mine er stolte og rake, men også sårbare.

Nora Farahs verden startet som liten jente. Da hun fant et skjørt i skapet til moren, snudde hun det på hodet og laget en kjole som viet seg ut oppe og snevret seg med strikken nede. Det handlet allerede da om balanse og å tenke helt fritt og annerledes. Hele veien har hun hatt en klokketro på seg selv og det hun skulle gjøre. Da hun på 1980-tallet gikk på Esmod i Paris, farget de gjerne håret og dyrket Punk-stilen for å virkelige understreke at de var klesdesignere. For Nora var det nok å bare være Nora, slik er det i dag også.

– Jeg har aldri tvilt på meg selv. Tiden og stemningen i Paris var fantastisk, en plattform for å starte som motedesigner; det var glam, kvalitet på det som ble vist frem, og ikonmodeller med sterke personligheter som tok scenen. I dag er mye veldig annerledes, synes Nora

Tidlig på 1990-tallet vendte hun tilbake Norge, hun designet en egen kolleksjon som ble vist hjemme hos henne. Med sine spesielle snitt og bruk av jordfarger, var hun den gang ganske unik på det norske markedet. Hun ble kalt designeren som skapte feminine drakter og kjoler til forretningskvinner, spesielt etter et moteshow på NHO som oppfordret kvinner i mannsdominerte miljøer til å tørre å vise sin feminitet. Snart vokste merkevaren Nora Farah og hun solgte klær i 50 butikker over hele landet. I tillegg designet hun unike kreasjoner hvor kundene var celebriteter, kongelige og store selskaper – som Martha Louise, Dronningen og Eva Sannums berømte blå kjole som gikk verden rundt i media. Hun har alltid styrt selv i alle ledd, samtidig som hun har vært alenemor i lange perioder.

– Jeg mener at den energien man legger i noe, vil avsette seg og bringes videre, enten det er et klesplagg eller et kunstverk. Det er mer mellom himmel og jord enn vi aner. Denne kraften er det jeg skaper, noe jeg tror mange av mine verk innehar.
Ringen er nå sluttet i Noras liv. Hun debuterte i 2017 i Paris som kunster, nettopp der hennes karriere som motedesigner startet 30 år tidligere. I dag har hun galleri og studio – og bor både i Gers i Frankrike og i Son syd for Oslo.
– På en reise til Tunisia, der jeg har mine utenlandske røtter, oppdaget jeg også arkeologiske steder fra romertiden. Mange mener at de nettopp finner sporene etter denne tiden i bildene mine; enten elementer, guder eller fargene.

På utstillingen vises flere torsoer og kvinner. Den ene har en gullpupp:
– Dessverre opplever mange kvinner brystkreft. Samtidig er også brystet symbol på liv. Og brystet i gull er plassert på venstre side – på hjertesiden.

En annen skulptur inneholder en “hemmelighet”:
– Jeg fant denne hjulkapselen, og tenkte at den var så vakker. Jeg skapte den om – den er som et slags skjell med en perle inne i eller kanskje som kvinnens månesyklus.

Et ansikt dukker frem fra en metallisk form med navnet Vesta:
– Vesta er gudinnen for hjerte og livskraft, og ser du formen på ansiktet, kan det også minne om hjertets form. Kjærligheten og livet.
Nora er også bevisst på at det hun gjør skal ikke ha negativ innvirkning på miljøet. Hun kreer fargene selv av pigment, benytter gjenbruskmaterialer og naturens materialer som bark, palmefiber og blader sammen med lag av gjenbrukte silker, rokader og andre stoffer. Nora liker å skape nytt liv og ny bruk av gjenstander som ellers ville ha gått tapt.

Mer informasjon: 

Kontakt Nora Farah: info@norafarah.com
Instagram: norafarah_art_fashion
Webside: https://norafarah.com


Sted

Sjøholmen
Sandviksveien 130, 1465 Blommenholm

Arrangements ansvarlig

Galleri Sjøholmen
Mobil
901 190 07
E-post
mette@www.sjoholmen.com

Mette Dybwad Torstensen

Kategori