Helene Knoop sin utstilling. Innflytningsfest med malerier

Dato

15 mai 2021 - 27 jun 2021

Tid

12:00 - 16:00

Omtale

Senger i åpne landskap, kopier av gamle mestre, barokke komposisjoner mot en nordisk bjørkeskog og med et nordisk lys, selvportretter, klassisk maleri og kvinner som maler menn. Den figurative maleren Helene Knoop flytter inn på Sjøholmen – først med en utstilling og deretter i sitt atelier.
Helene Knoop kan for mange virke som en fremmed fugl på dagens kunstscene med sine figurative scener og teknikk. Men det er samtidskunsten som er nykommeren inn i kunsthistorien – Knoop representerer en tradisjon som har vært dominerende siden antikken.
– Jeg maler i en tradisjon som tilhører fortiden, og prøver å beskrive menneskene som vi ser dem. Jeg vil komme nærmest mulig livet, og har aldri tenkt at jeg tilhører en epoke. Du kan kanskje si at jeg henter mitt uttrykk fra antikken til barokken kombinert med nordiske elementer som bjørkeskogen og lyset – en fusjon. Mange beskriver motivene mine som klisjeer, men jeg skildrer det å være menneske; mor & barn, følelsene & relasjonene – og gjentar man dette mange nok ganger blir det ofte oppfattet som en klisje. Eller forklart på en annen måte: Jeg maler en situasjon som er gjenkjennelig, og når du avbilder det har det blitt en klisje. Det vakre og det å være flink til å male er to parameter som ikke regnes med i norsk samtidskunst. Men vi mennesker er alltid på utkikk etter det vakre – så hvorfor ikke male det? Jeg har aldri tenkt på hvordan jeg maler eller uttrykk; jeg har bare ønsket å gjengi oss mennesker.
En seng går igjen i flere av motivene til Knoop – inspirert av en seng i åpent landskap hun kom over i Gotland.
– Sengen har jeg plassert slik at du ser opp i himmelen – og kan utvide horisonten din. Sengen er det intime, stedet vi tilbringer mye av livet. Drømmene, fødsel og død.
En annen serie til Knoop er Kvinner maler menn.
– Jeg ville snu om på rollene; der kvinnen er i hovedsete. Bildet Eva forlater Adam viser Adam forlatt i Edens hage, gnagende på et eple. Det er ikke så gøy lenger da. Eller Pygmalion; der det er kvinnen som hugger ut sin idealmann fra en stein – ikke omvendt som det gamle greske sagnet forteller.
Helene Knoop har sin utdannelse fra Reidar Finsrud i Drøbak og elevtid hos Odd Nerdrum fra 2003-2005 – etterfulgt av en lenger “dannelsesreise” til Italia – og kopierte de gamle mestre – verk hun ennå plukker stoffet sitt fra. Hun tilhørte lenge den såkalte Kitch-skolen og var ansvarlig for Kitcbiennalen i flere år og nettstedet WorldWideKitsch. Hun har hatt store portrettoppdrag, flere separatutstillinger, blant annet i Galleri Trafo 2009 med utstillingen «De ni muser» og i Trygve Lie Gallery 2007 med utstillingen «Déjà vu» og Bærum Kunstforening i 2018 og Grand Hotel i 2020. I tillegg kommer en lang rekke kollektivutstillinger, deriblant i Edsvik Konsthall 2009, Knapperud Konsthall 2009, Haus der Kunst i München 2005, Solli Brug 2004 og Haugar Vestfold Kunstmuseum 2002. Hun var dessuten festspill-utstiller i Nesbyen i 2007.

Kategori