Foredrag «Dantes Inferno, for de late, grådige og syndige» med Kristin Flood

Dato(er):

Torsdag 5. september

Tid:

18.00 til 19.45

Passer for:

Voksne

Pris:

310,-

Informasjon / billetter:

Sjøholmen Kulturhus er stolte over å presentere Kristin Flood og hennes fascinerende foredrag om Dantes «Inferno». 

«Kristin Flood beretter stoffet befriende og lettere tilgjengelig enn i originalverket – en fantastisk inngang til Dantes store fortelling.» – Morten Krogvold, fotograf.

I dette foredraget presenterer Kristin Flood Dante Alighieris klassiker på en folkelig måte, slik at alle kan forstå det kompliserte verket. Basert på ti års studier av originalteksten på gammel-italiensk, setter hun verket inn i en aktuell sammenheng og viser hvordan det kan brukes til personlig refleksjon og utvikling. Hun reflekterer over de etiske temaene, som bl.a. de sju dødssyndene, aktualiserer dem og viser at Dante er tidløs og aktuell, 700 år etter at han døde – slik Morten Krogvold skriver i forordet: «…når var det fråtsing gikk av moten?»

«Med usedvanlig innlevelse, entusiasme, dybde og klokskap formidler Kristin Flood Dantes «Inferno» på en måte som trollbinder publikum. På samme måte som Vergil er en veiviser for Dante er Flood publikums språklige, billedlige og kulturhistoriske veiviser gjennom verket og dets rike litterære tradisjon. Bakteppet er Firenze på 1300-tallet som Flood på elegant vis fletter inn i sin eminente formidling. Det er sabla godt gjort!» – Tove Kristine Johnsen, Deichman.

Mange i Norge har hørt om den italienske dikteren Dante Alighieri fra 1300-tallet, men få kjenner handlingen i det mektige visjonsdiktet (5000 vers), som handler om en reise gjennom Helvete (Inferno), Skjærsilden (Purgatorio) og Paradisets (Paradiso) ulike himmelsfærer. Mange oppfatter verket som et kristent epos som beskriver hva som venter oss etter at vi dør. Men innholdet omfatter mer enn som så, slik kommentarer gjennom 700 år har vist oss – og slik Kristin Flood forteller i foredraget. Hennes bok ‘Dantes Inferno, for de late grådige og syndige’ er en gjenfortelling av Inferno-delen på rim, i 576 vers, skrevet på folkelig norsk, med vakre illustrasjoner av Gustave Doré. Boken løfter fram de viktigste hendelsene på reisen gjennom dødsriket. I foredraget framfører hun utdrag fra boken, forklarer og reflekterer over de ulike temaene Dante berører i sitt mesterverk.

Dante Alighieri (1265-1321) er en litterær gigant, som Shakespeare. Hovedverket, Den guddommelige komedie ble skrevet i perioden 1307-1321 og har inspirert kunstnere, forfattere, fagfolk og alminnelige lesere over hele verden i århundrer. Goethe, Shakespeare og T. S. Eliot mente det var et dikt man aldri ble ferdig med. Botticelli, Michelangelo, William Blake, Gustav Vigeland, Gustave Rodin og Gustave Doré foreviget det i sin kunst.

I Norge er Den guddommelige komedie kjent gjennom Magnus Ullelands fullstendige nynorske oversettelse fra 1993-1996, to oversettelser av Inferno på bokmål i 2017 og 2018 av Erik Ringen og av Asbjørn Bjornes, og nylige oversettelser av Skjærsilden. Men det har ikke tidligere vært utgitt en lettlest gjenfortelling av Inferno i Norge. I en anmeldelse i Ny Tid skrev oversetterne Asbjørn Bjornes og Henrik Syse, dette om Floods gjenfortelling: ‘Floods frie stil syder av lyrisk oppfinnsomhet og overraskende ordvalg og vendinger. For den «late» (munter ironi) som ønsker seg en enkel innføring i Dantes Inferno, er Floods bok i sannhet en appetittvekker.

Omtale skrevet av Asbjørn Bjornes i NY TID  https://www.nytid.no/for-de-late-gradige-og-syndige/?uepost=

Kristin Floods bok «Dantes Inferno, for de late, grådige og syndige» ble lansert i 2021 i forbindelse med 700 års jubileumsfeiringen av Dantes død i regi av Det italienske kulturinstitutt i Oslo/Den Italienske ambassaden og Dante Norge Foreningen. Siden da har Kristin Flood holdt foredrag og forestillinger på kulturhus, biblioteker, fengsler, stavkirker, på Litteraturfestivalen Blest i Tysvær med kammerorkesteret Munor og komponist/dirigent Rolf-Erik Nystrøm, på Nasjonalbiblioteket i Oslo samt en 8 timers forestilling på Engebret Café akkompagnert av Zotora Per Nygaard. Hun er oppvokst i Norge med norsk-italienske røtter og jobbet som journalist for blant annet VG, NRK og Aftenposten før hun flyttet til Italia på 1990-tallet. Herfra har hun jobbet som forfatter og journalist for norske medier. Hun har tidligere utgitt fem bøker på etablerte norske forlag. Hennes gjenfortelling av Dantes Inferno har blitt omtalt i diverse medier og NRK.

Om Kristin Flood:

Journalist og forfatter Kristin Flood er oppvokst i Norge med norsk far og italiensk mor. Hun har jobbet i 25 år i norsk presse og utgitt flere bøker om personlig utvikling. Hennes journalistiske karriere begynte på 1980-tallet på desken i VG, deretter som radioreporter i NRK radio og i Aftenpostens Radioavis. Midt på 1980-tallet fikk hun jobb som skrivende journalist i Aftenpostens helse- og sosialredaksjon. På 1990-tallet flyttet hun til Italia og etablerte seg som frilansjournalist i Venezia. I en årrekke jobbet hun som stringer for Aftenposten fra Italia. Hun skriver også reportasjer for andre norske aviser og blader.

I 1992 kom hennes første bok «Utenfor allfarvei – samtaler om gåtene i oss» (Tano Aschehoug), en samling dialoger med norske ny-tenkere. I boken presenterer hver av dem sitt utradisjonelle virkelighetssyn. Ti år senere kom boken »Amor Fati, om å elske sin skjebne». Den ble utgitt i på Cappelens Forlag og ble en bestselger i sin genre. Boken var en av de første i Norge som beskrev hvordan man gjennom det å bli mer oppmerksom kunne oppnå større selvinnsikt.

I 2002 begynte Kristin å holde skrivekurs i Norge. Sammen med forfatterkollega Merle Levin utviklet de en metode som kombinerer kreativ skriving og et arbeid med personlig utvikling. Skrivekursene heter «Skriv deg innover» og holdes over hele Norge. Siden 2005 har hun holdt stillhetsretreater på et kloster i Italia. Nå holder hun også retreater på Nøsen Yogasenter i Valdres.

I 2004 ble «Amor Fati» utgitt på Borgen Forlag i Danmark.
I 2005 kom boken «Rom for stillhet» (Cappelens Forlag).
I 2009 kom boken «Jakten på en annen rikdom, i Frans av Assisis fotspor» (J.M. Stenersens Forlag).
I 2014 ble «Amor Fati» og «Rom for stillhet» utgitt i nye og reviderte utgaver (CappelenDamm).
I 2015 ble «Nærvær – hvordan jeg fant min indre hvileplass» utgitt på CappelenDamm.
I 2015 kom «Amor Fati» ut i Italia på Crisalide forlag.
I 2021 ga hun ut en popularisering av Dante Alighieris verk ‘Inferno’, på rim på bokmål.

Les mer om Kristin Flood og hennes virke på:

www.kristinflood.com

Facebook