En magisk kveld med Gro Mukta Holter

Når:
7. februar 2019@17:30-18:30
2019-02-07T17:30:00+01:00
2019-02-07T18:30:00+01:00
Hvor:
Sjøholmen
Sandviksveien 130
Pris:
Gratis

En magisk kveld med Gro Mukta Holter

Sjøholmen er stolte av å få besøk av kunstner Gro Mukta Holter (1976). Denne kvelden vil hun fortelle sin utrolige historie: Funnet utenfor et barnehjem i India, adopert til Norge, en oppvekst med en syk mor som gjorde at hun lærte å fortelle historier og en drøm om å bli kunstner fra hun var liten i en tid da dette ikke var akseptert som idag. 16 år gammel banket Gro på døren hos Odd Nerdrum, kom inn på Strykejernet kunstskole som den yngste noen sinne, reiste til Cuba for å tegne portretter på gaten, laget rare installasjoner i Botanisk hage og lusket i buskene for å se folks reaksjon og flere design- og bistandprosjekter. Siden hun gikk ut av Kunst- og håndverkskolen i 2004 har hun malt frem en unik magisk verden som treffer deg rett i hjertet: Hun er forankret i sin tids ny-figurative tradisjon, men beveger seg inn i en verden mellom drøm og virkelighet. Der ordene slutter, starter Gros kunst. Vi er så takknemlig for at Gro tar med sine bilder og grafikk og deler sin verden med dere i Sjøholmens vakre stuer!

 

Gratis kveld.

«Lydløs poesi»

Jeg forsøker aldri å skape bilder som skal røre ved en spesiell følelse eller fremstille en konkret stemning, men jeg leter og utforsker i mellomrommene mellom det lyse og det mørke i livets kretsløp, og det er i disse prosessene jeg finner motivene, de kommer til meg. Jeg opplever gjentatte ganger at bildene mine treffer en nerve, både hos barn og hos voksne. Det kan ha noe å gjøre med at figurene og landskapene mine er figurative og fremstår som relativt konkrete, på en måte som samtidig rommer muligheten for å gå inn i tanker koblet til fantasi og drøm. Logikken er tatt bort fra situasjonene og underbevisstheten inviteres til å ta over.

I møte med betrakterne har jeg fått flere interessante beretninger fra ulike mennesker opp gjennom årene som billedkunstner, ofte handler disse om deres egne liv og opplevelser, og om savn av mennesker de har mistet, håp hos de som sliter med helseproblemer eller filosofering rundt forholdet til naturen. Jeg ser på disse beretningene som interessante og sterke, og de sier også noe om hva mange av oss funderer på, samtidig opplever jeg at bildene gir gjenklang på en nærmest terapautisk måte, som jeg ikke kan kontrollere eller har forsøkt å oppnå da jeg laget dem. Jeg er opptatt av at vi alle befinner oss i ulike stadier til enhver tid, og hovedpunktene i livet som vi har felles; fødsel, oppvekst, voksenlivet og til slutt døden. I mellom her undrer vi oss, uavhengig av kjønn, religion eller etnisitet over hva ligger foran oss? Hvor skal vi, hvor kommer vi fra, hva er meningen? Hva er min plass eller min oppgave som individ? Dette er store spørsmål som vi ofte stiller oss fra ung alder og som følger oss gjennom hele livsløpet. Vi er alle født av en mor, vi har alle en fellesnevner med å ha måttet bli tatt hånd om, vi er en datter eller en sønn, noen opplever å være foreldre og samtidig fortsatt være noens barn og barnebarn. Uansett må vi forholde oss til livets lyse og mørke faser der det alltid finnes endringer uforutsigbarhet.

Jeg er interessert i hvordan summen av alt vi opplever og føler er med på å påvirke sansene og hva vi er åpne for å ta inn, uavhengig av tidsepoker og trender, har kunsten mulighet til å fremstår som tidløs, uten å være melankolsk og romantisk, men rett og slett bare tale til betrakteren på samme måte som toner i musikk eller som ord i poesi?

Som billedkunstner har jeg muligheten til å dykke inn i alt dette, samtidig kan jeg aldri komme til bunns i disse spørsmålene, fordi det finnes ikke et svar med to streker under. Undringen blir drivkraften som gjør nysgjerrigheten så stor at jeg alltid vil ønske å få motivene jeg bærer på ut, via en tegning, et grafisk arbeide eller et maleri. Jeg ser på det som et stort privilegium å kunne jobbe for et “usynlig” publikum, og er takknemlig for de som ønsker arbeidene mine velkommen inn i livene sine, det gjør det verdt å balansere videre på kunstscenen!

Gro Mukta Holter

Holter er utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo (Kunstfagskandidat Hovedfag/Master) 2002-2004, The National College of Art and Design og Strykejernet kunstskole Oslo/Can Serrat Barcelona (1994-1996). Gro Mukta Holter er maler, grafiker, tegner og har også erfaring med offentlig utsmykning og installasjoner, samt en rekke designprosjekter internasjonalt og nasjonalt. Tematikken i hennes arbeider er ofte relatert til biologi, identitet, hukommelse og minner. Hun følger en figurativ og håndverksmessig tradisjon, men løser opp realismen så uttrykket ligger i grenseland mellom surrealisme og realisme, dette kan også kalles «magisk realisme».